Welk wijnland heeft jouw voorkeur?
Ben je meer van de Franse wijn of kies je liever voor Italiaans? Of Duitse, Spaanse, Portugese, Chileense, Argentijnse, Zuid-Afrikaanse of Australische wijn? En niet te vergeten Californische wijn natuurlijk. Zelfs in Nederland wordt op kleine schaal wijn geproduceerd, grotendeels in het zonnige zuiden waar de wijnranken in het heuvelachtige gebied met een ondergrond van onder meer bijzondere, mineraalrijke kalksteen (mergel) heerlijke wijnen voortbrengt. Voor de grote helden in wijnland moeten we echter nog wat verder afzakken naar het zuiden van Europa, waar Frankrijk en Italië de kroon spannen als het gaat om klassieke topwijnen. We zetten er hier een aantal op een rij…
Franse wijnen
Heb je het over Franse topwijnen, dan hoor je in dezelfde zin; Bordeaux met de heerlijke Médoc, Sauternes, Saint Emillion en Pomérol, Bourgogne met de beroemde Chablis en Beaujolais, Loire-wijnen zoals de Pouilly-Fumé en Sancerre én de Rhône-wijnen met als meest bekende Châteauneuf-du-pape. Geen wonder dat Frankrijk een hele tijd op nummer 1 stond als het om de productie van wijn gaat. Van Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier tot Carbernet Sauvignon, Merlot en Syrah; Frankrijk heeft het allemaal! De hexagone, zoals Frankrijk ook wel wordt genoemd, heeft een schat aan verschillende ‘terroirs’ en daarmee een mooie diversiteit aan wijnen. Waar komt die benaming ‘terroir’ nu eigenlijk vandaan? Juist…Frankrijk! De Fransen delen de wijnen in naar herkomst/ gebied en vermelden dit op het etiket, waarbij de classificatie 3 niveaus kent:
- Vin de France (basisniveau)
- IGP (Indication Géographique Protegée) ook wel Vin de Pays
- AOP of AOC
Waarbij de laatste staat voor Appellation D’origine Protegée en Appellation D’origine Controllée. De beste wijngaarden mogen daar nog een benaming aan toevoegen nl. premier of grand cru. In de Bordeaux-streek kunnen daar nog andere classificaties bij komen zoals supérieure of cru classé.
Italiaanse wijnen
Van les grands vins de France over naar de vino superiores D’Italia. Italië kent net als zus Frankrijk veel zonuren, een diversiteit aan bodemsoorten en afwisselende klimaten. Ben je weleens in Italië geweest, dan heb je vast gehoord van de Chianti streek in de Toscane met de befaamde Chianti Classico van Sangiovese druiven, de Barolo uit Piëmonte van de Nebbiolo-druif, de Montepulciano D’abruzzo van de gelijknamige druif en natuurlijk de Amarone de Valpolicella. De Rolls Royce onder de Valpolicella wijnen vanwege het hoogwaardige productieproces. De druiven worden hierbij in het najaar geplukt en daarna nog enkele maanden te drogen gelegd op onder meer bamboematten. Amarone wijnen mogen het DOCG-keurmerk dragen, het hoogst haalbare wijnkeurmerk in Italië.
Wist je dat de Montepulciano na de Sangiovese de meest geplante druif is in Italië? En dat de Trebbiano druif afkomstig uit de Toscane ook gebruikt wordt in Balsamico?
Classificatie van Italiaanse wijnen
En dan de classificatie van Italiaanse wijnen. Ze doen zeker niet onder voor de Franse. Italianen brengen eveneens een aantal toppers voort die wereldwijd bekend zijn. Een wijnland bij uitstek. Vanaf 1992 worden Italiaanse wijnen voorzien van een classificatie, ofwel een beoordeling naar kwaliteit en herkomst:
– Vino da Tavola, eenvoudige tafelwijn
– Indicazione Geografica Tipica (IGT). Hiermee wordt wijn afkomstig uit een bepaalde streek aangeduid.
– Denominazione di origine Controllata (DOC). Kwaliteitswijnen afkomstig uit een bepaalde regio.
– Denominazione di origine Controllata e Garantita (DOCG).
Het DOCG is het hoogst haalbare kwaliteitskeurmerk en wordt alleen toegekend als de betreffende wijnbouwer consequent voldoet aan de hoge kwaliteitsnormen. Wist je dat Italië maar liefst 20 wijngebieden kent? En dat de oude Grieken Italië vroeger Oenotria noemden, wat het land van de wijn betekent?
En nu kiezen maar…Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan eens een kijkje bij het overzicht van onze wijnlanden, waar je een specifiek overzicht krijgt van wijnland Frankrijk en wijnland Italië of neem contact met ons op. We helpen je graag!