Witte wijn is populairder dan ooit!

Witte wijn is populairder dan ooit!

Witte wijn is populairder dan ooit | ProefWijn

Witte wijn een populaire keuze

De laatste jaren heeft witte wijn een behoorlijke inhaalslag gemaakt. Dronk je voorheen een mooi glas rode wijn bij een lekker gerecht, vandaag de dag start je borrel of diner met een glas witte wijn! En zoveel mensen, zoveel wensen. Welke witte wijn soorten zijn er eigenlijk? We nemen je graag mee in een ‘Tour de Vin’ langs onze favoriete Franse witte wijnen en starten in de Bourgogne.

Bourgogne

De Bourgogne is een bekende wijnstreek in Frankrijk. Centraal oostelijk gelegen, is de Bourgogne onder te verdelen in 5 wijngebieden: 

  • Chablis
  • Côte D’Or verdeeld in Côte de Nuits met het bekende wijndorp Nuits Saint Georges en Côte de Beaune met bekende plaatsen zoals Beaune en Pommard. 
  • Côte Challonaise
  • Maconnais
  • Beaujolais

In deze Tour de Vin gaan we dieper in op de verschillende Chardonnays uit de Bourgogne streek. Te beginnen met de goudkleurige Chablis.

Chablis

Chablis is een district in het Noorden van de Bourgogne en het meest noordelijke wijngebied van deze streek. Met een totaal andere bodemstructuur en meer wisselend klimaat dan de zuidelijker gelegen Bourgogne streken, vertoont het gebied gelijkenis met de champagnestreek. Net als de wijngaarden daar is er in de bodem veel kalkgesteente aanwezig wat zorgt voor de karakteristieke Chablis-smaak. 

Druivensoort

Chablis wijnen zijn gemaakt van de Chardonnay druif. De Chardonnay druif, die inmiddels over de hele wereld heeft gereisd en wereldwijde faam heeft opgebouwd, is oorspronkelijk afkomstig uit de Bourgogne. De druif kan zich gemakkelijk aanpassen aan zijn leefomgeving en is te herkennen aan de toegankelijke, vaak boterachtige smaak. Deze druivensoort, een afstammeling van de Pinot Noir, heeft een veelzijdig karakter. Ondanks het feit dat deze druivensoort overal ter wereld te vinden is, van Chili en Argentinië tot Zuid-Afrika en Australië komt de Chardonnay druif het best tot zijn recht in de Bourgogne streek. 

Wist je dat?

Wist je dat er een dorpje bestaat met de naam ‘Chardonnay’? En dit dorp samen met 26 omliggende dorpen de naam Chardonnay op hun wijnetiket mogen voeren? 

Dat de Chardonnays uit de Bourgogne verschillend zijn van kleur, geur en smaak afhankelijk van het gebied waar ze vandaan komen? En deze kunnen worden onderverdeeld in 3 Chardonnay varianten?  

Chardonnay variant per Bourgogne-regio

Zo herkennen we in het Chablis district de Chabliswijnen aan de bleke goudgele kleur. Hoe langer de wijn de tijd krijgt om in houten vaten te rijpen, hoe intenser de goudgele kleur zich verder ontwikkelt. Chablis wijnen zijn onmiskenbaar door de verfijnde minerale smaak met geurexpressies van citrusvruchten en groene appel in de neus. Het gebied kent 4 verschillende AOC’s (Appellations d’Origine Contrôlées): petit chablis, chablis, chablis premier cru en chablis grand cru.

Hoe zuidelijker in de Bourgogne we vervolgens komen, we zijn inmiddels aangekomen in de ‘Côte D’or’, hoe intenser goudgeel de betreffende Chardonnay wordt. Een fluweelzachte, boterachtige smaak met een krachtige, aromatische afdronk zet onze smaakpapillen op scherp en wordt afgewisseld met bloemige en eikenhouten geurtonen in de neus.

Zetten we koers naar het meest zuidelijke gedeelte van de Bourgogne dan komen we uit in de Côte Chalonnaise en het district Maconnais (nog 100 kilometer zuidelijker). Het glooiende landschap doet anders aan dan in het noordelijke gedeelte en het klimaat is een stuk zachter. Uit deze streek komt de meer fruitige Chardonnay, geler van kleur en een kenmerkende geuromlijsting van vanille, honing en noten. 

Recent wijnnieuws

De waardering van www.proefwijn.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 269 reviews.