Hoe combineer ik wijn en spijs?

Hoe combineer ik wijn en spijs?

Hoe combineer ik wijn en spijs | ProefWijn

Vroeger kon het je misschien niet veel interesseren en koos je in het restaurant waarschijnlijk het goedkoopste glas. Of in de supermarkt een fles wijn die mooi vormgegeven was, of ging je gewoon voor pils en spijs in plaats van wijn en spijs? Nu daarentegen ben je een man/vrouw van klasse en wil je wijn en spijs als een waar sommelier combineren bij een etentje met familie of vrienden bij jou thuis. Hoe zet je dan de stap om een goede wijn en spijs combinatie te maken? Er komt een hoop bij kijken, maar wij geven je de eerste stappen voor een goede wijn en spijs combinatie!

Kies als eerste de juiste volgorde van wijnen

Wijn drinken is net als kaas eten. Als je eerst de sterke kazen eet om daarna de lichte te eten, proef je zeer waarschijnlijk weinig van de lichte kazen. Met wijnen is dat precies hetzelfde. Let er daarom  bij het samenstellen van wijn en spijs of dat je de lichte wijnen eerst serveert, voordat je met de sterke wijnen aan komt. Een mogelijke volgorde kan zijn (voor als je echt serieus wilt uitpakken): mousserende wijn, jonge en frisse witte wijn, rijpe krachtige witte wijn, lichte rosé, krachtige rosé, zachte en lichte rode wijn, rijpe en krachtige rode wijn en ten slotte rijke zoete wijn.

Wijn en spijs moeten kunnen combineren met het mondgevoel

Als er gepraat wordt over mondgevoel, dan praten wij over filmende smaken en strakke smaken. Wijn en spijs combinaties maken gebruik van dit smaakpallet. Het filmend mondgevoel is een rustig en vol mondgevoel bij bijvoorbeeld romige gerechten. Daarnaast zijn er ook strakke smaken. Dat is het “trekkende” mondgevoel, dat je krijgt bij (bijvoorbeeld) zure smaken, als rode bessen. Let hier dus op dat deze smaken bij het maken van de juiste wijn en spijs combinatie. Als je bijvoorbeeld een gerecht maakt in de herfst met warme en volle smaken, oftewel smaken, die filmend zijn, dan kies je er ook een wijn bij die dat ook heeft. De Bodega Matsu El Rico is zo een wijn, die bij stoofvlees past. Een wijn die je ook zou kunnen drinken bij de open haard als het buiten waait. 

Frisse wijnen horen bij frisse gerechten

Dit is een makkelijke stap bij het maken van de juiste wijn en spijs combinatie. Een frisse wijn hoort bij een fris gerecht. Let er dan wel bij op dat je de juiste serveertemperatuur hebt met het schenken van de wijn. Bij een gerecht als céviche, passen frisse wijnen, als bijvoorbeeld de Villa Blanche Sauvignon Blanc. Als je daarentegen machtige smaken hebt zoals truffel ga dan ook voor een stevige (rode) wijn. 

Dit zijn een paar van de eerste stappen om de juiste wijn en spijs combinaties te maken. Probeer bij het kiezen van wijn en spijs tussen de balans tussen de wijnen en dat je geen compleet contrasterende smaken kiest, anders valt de smaak helemaal weg. Een voorbeeld hiervan is sinaasappelsap drinken na het tandenpoetsen. De smaken vallen in dit geval compleet weg. De balans ligt uiteindelijk bij het mondgevoel en smaakgehalte. 

Recent wijnnieuws

De waardering van www.proefwijn.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 270 reviews.