Optimaal genieten van je glas wijn

Optimaal genieten van je glas wijn

Optimaal genieten van je glas wijn | Proefwijn

Wijn laten ademen

De meningen over dit onderwerp lopen nogal uiteen. Zweert de een bij een groot wijnglas voor zowel rode als witte wijn, een ander schenkt gerust wijn uit een drinkglas. Taboe of juist niet? We geven je graag 3 luchtige tips om optimaal te genieten van je glas wijn.

Er bestaan nogal wat mythes rondom de temperatuur van wijn. Dat deze donker en koel bewaard dient te worden om zo langer van je wijn te kunnen genieten, behoeft hier geen verdere uitleg. Maar wat is nu de ideale temperatuur om wijn te serveren? 

Voorheen bestond de algemene regel dat rode wijn het best op kamertemperatuur gedronken kan worden. Nu is het in veel huiskamers zo’n 21 graden. En dat is iets te warm voor een rode wijn. Wil je optimaal genieten van je glas rode wijn? Schenk deze dan uit met een temperatuur van tussen de 16 tot 19 graden. Lichte rode wijn? Hoe lichter de rode wijn, hoe koeler deze gedronken kan worden. Je kunt dan een temperatuur aanhouden van tussen de 12 tot 15 graden. 

Tip 1: Heb je een mooie karaf staan?

Schenk rode wijn voor het serveren in de karaf, zodat deze kan ademen. ‘Decanteren’ heet dat met een chic woord.  Doordat de wijn kan ademen, komt deze perfect tot z’n recht.

Beleving van wijn

Bij de beleving en ervaring van wijn speelt de vorm en grootte van het wijnglas wel degelijk een rol. Door de vorm van het wijnglas zet je je zintuigen op scherp en komt wijn beter tot zijn recht. Zo hebben krachtige rode wijnen een groot glas nodig dat bovenaan taps toeloopt. Het duurt zo langer voordat de aroma’s in de wijn je smaakpapillen bereiken en ze zich in volle glorie aan je kunnen openbaren. 

Witte wijn kent vaak minder krachtige aroma’s die bovendien minder snel vervliegen. Een lichte witte wijn leent zich dan ook uitstekend om te serveren in een wat smaller glas. Eveneens taps toelopend. 

Champagne is weer een heel ander verhaal. Deze schenken we natuurlijk niet in een glas maar uit een champagneflûte. Buiten het feit dat een flûte mooi en chic is om te zien en daarmee dus hoog scoort op het gebied van esthetiek, bezit de flûte een belangrijke functie. Zou je champagne namelijk serveren uit een groot glas dan zijn de bubbels in no time verdwenen.

Tip 2: Drink volle rode wijn uit een groot wijnglas

Lichte witte wijn uit een smaller wijnglas en champagne uit een flûte net groot genoeg om je neus erin te steken.

Wijn in combinatie met…

Een goed glas wijn behoeft geen entourage en is al een feestje op zich! Maar het is natuurlijk wel zo gezellig én lekker om wijn te combineren met een goed gerecht of een heerlijk borrelhapje. Bij wijn om je borrel in te luiden, denk je al snel aan kaas, maar kaas met een te sterke smaak is vaak te overheersend. 

Tip 3: Om optimaal te genieten van je glas wijn

kies je beter voor een kaas die niet te overheersend is. Of stem je wijn af op je borrelhapjes! Ideale wijn om te borrelen, is veelal wat lichter en toegankelijker zoals de wijn van Weinressort Freinsheim.

Nu nog even een zonnige plek opzoeken en genieten maar!

 

Recent wijnnieuws

De waardering van www.proefwijn.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 268 reviews.