Zo proef je wijn

Zo proef je wijn

Wijn proeven? Er zijn boeken overgeschreven maar het blijft uiteindelijk een zeer persoonlijk iets. Wat komt er nu allemaal bij kijken en wat kun je zelf leren van wijnproeven?

Wijn proeven, hoe doe je dat?

zo proef je wijn | ProefWijn

Wijn proeven, hoe doe je dat?

Wijn proeven? Er zijn boeken overgeschreven maar het blijft uiteindelijk een zeer persoonlijk iets. Wat komt er nu allemaal bij kijken en wat kun je zelf leren van wijnproeven?

Wijn proeven is een persoonlijk iets. natuurlijk we gebruiken allemaal min of meer dezelfde zintuigen maar toch is wijnproeven voor iedereen weer anders. We kunnen met 10 mensen dezelfde wijn bekijken, ruiken, proeven maar de uitkomst van onze smaakervaringen zijn allemaal persoonlijk.

Ik zeg wel eens, er is geen goed of fout het is wat jij proeft of ervaart in een wijn.

Natuurlijk speelt ervaring in wijn proeven wel mee, je zult dan ook als ervaren wijnproever meer smaken en texturen kunnen ontdekken dan een startende wijnproever maar het blijft erg persoonlijk.

Wijn proeven, de zintuigen!

Met wijnproeven gebruik je de zintuigen. We hebben er 5 t.w.;

  • horen
  • zien
  • proeven
  • voelen
  • ruiken

Met wijnproeven gebruiken we eigenlijk maar drie van deze zintuigen en wel, onze ogen, onze neus en mond.

 

Wijn proeven, het bekijken met de ogen!

Het eerste wat ons opvalt na het inschenken van de wijn is de kleur. Natuurlijk onderscheiden we de verschillende wijnen zoals rode, rose en witte wijnen maar ook binnen deze soort wijnen is er veel verschil in kleur.

Schenk eens ca. 2 cm wijn in een glas en hou dit glas eens schuin tegen een lichte (witte) achtergrond. Wat zie je als eerste? Wat is de kleurintensiteit, is deze donker of licht, helder of juist ondoorzichtig? 

Bij rode wijnen kun je vaak aan de kleur de leeftijd inschatten, is de wijn donkerrood van kleur of juist bruin of is het juist een lichte rode kleur? Allemaal indicaties hoe een wijn is qua leeftijd en soort van druivensoort.

Wat zie je nog meer na het walsen van de wijn in het glas. Wanneer je de wijn rustig rondjes laat draaien in het glas zul je zien of deze blijft hangen aan de rand van het gals. Dit hangen of ook wel tranen genoemd geeft aan of de wijn wat zoeter en voller van smaak is of juist niet. Hoe langer de tranen blijven hangen hoe stroperiger, voller en zoeter van smaak deze kan zijn. Vergelijk maar eens een Chardonnay die op hout heeft gelegen met een frisse Sauvignon Blanc, wat zie jij dan?

Wijn proeven, het ruiken met de neus!

Door het walsen komen er ook meer geuren vrij in het glas. Afhankelijk hoe groot je neus is;) kun je de neus over de rand van het glas plaatsen of juist erin doen om de geuren tot je te nemen. De geur bepaalt uiteindelijk voor het grootste gedeelte de proef ervaring van wijn.

Wat valt jou op met het ruiken aan wijn? Is deze helder, fris en fruitig bij bijvoorbeeld een witte wijn of ruik je juist rode bessen en ander rood fruit bij een rode wijn? Misschien ruik je iets mufs of azijnachtigs wat kan inhouden dat deze wijn is bedorven!

Alle geuren kunnen opkomen en ook dit is weer een persoonlijke ervaring die voor iedereen dus anders kan zijn.

Wijn proeven, eindelijk we mogen proeven!

Het proeven van de wijn i.c.m. de reuk is het belangrijkste van het proces wijnproeven. De tong in je mond heeft verschillende zones die zoet, zuur, bitter en zout kunnen ontdekken. Neem dus een mooie slok wijn in de mond, slurp er een beetje lucht bij en laat de tong zijn werk gaan doen. Wat ervaar jij wanneer je dit doet? Proef je zuur of bitter of juist zoet en stroperig? Is er een lange afdronk wanneer je de wijn hebt doorgeslikt of is de smaakervaring snel verdwenen?

Misschien ervaar je wel een droge mond, bij je tandvlees en tanden of aan de wangen.

Wijn proeven is een mooie bezigheid om samen met je partner of vrienden te ontdekken wat wijnen met een ieder kan doen. Wat voor jou lekker is is wellicht voor een ander niet te hachelen. Zo maakt elke wijnproeverij iets unieks van wijn.

Wil jij ook eens een wijnproeverij organiseren voor je familie, gezin, vrienden of het bedrijf waar je werkt? Dat kan, neem eens contact op wat de mogelijkheden zijn en wij komen graag langs.

Recent wijnnieuws

De waardering van www.proefwijn.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 269 reviews.