Wijn combineren met lamsvlees

Wijn combineren met lamsvlees

Wijn combineren met lamsvlees, Het begint eindelijk weer lente te worden. Het wordt warmer, de vogeltjes fluiten en iedereen begint wat vrolijker te worden. Daarnaast is de lente de (oorspronkelijke) start van het seizoen, waar lamsvlees beschikbaar is. Lamsvlees aan zich heeft een zacht en smeuïg karakter. Daarnaast heeft het vlees een erg volle smaak.

Wijn combineren met lamsvlees

Wijn combineren met lamsvlees

Het begint eindelijk weer lente te worden. Het wordt warmer, de vogeltjes fluiten en iedereen begint wat vrolijker te worden. Daarnaast is de lente de (oorspronkelijke) start van het seizoen, waar lamsvlees beschikbaar is. Lamsvlees aan zich heeft een zacht en smeuïg karakter. Daarnaast heeft het vlees een erg volle smaak. Lamsvlees wordt aangeboden in verschillende stukken vlees (bij koks ook wel bekend als de technische delen) waarbij elk stuk lam om een andere bereiding vraagt. Ieder deel moet je dan ook combineren met een andere wijn. Hoe combineer je nou wijn met lamsvlees? Geen zorgen, wij geven je graag een aantal suggesties welke wijnen te combineren zijn met welke technische delen van het lam.

Lamskotelet combineren met wijn

Iedereen heeft vast wel eens lamskoteletjes op, en terecht, want ze zijn zeer smaakvol. Vaak wordt dit geserveerd met een simpele marinade van knoflook, kruiden en eventueel rode wijn, maar eigenlijk heeft vrijwel ieder land wel een eigen wijze van het bereiden van deze heerlijke lamskoteletjes. De beste keuze is de lamkoteletjes te combineren met een rode wijn, zoals een geurige Rioja, Bordeaux of Côte du Rhône.
De lamskoteletten worden uit de lamsrack gesneden. Wat een aanrader is, is om een lamsrack aan te braden samen groene kruiden, en deze af te garen in de oven op 160 graden Celsius (met eventueel een kruidenkorst) tot een kerntemperatuur van rond de 50 graden Celsius. Vervolgens laat je de rack rusten, totdat een kerntemperatuur is bereikt van 55 graden. Perfectie verzekerd. Dit kun je serveren met bijvoorbeeld een saus van Port. Een mooie wijn hierbij is de Bodega Matsu El Recio.

Begeleiders van lamsstoverij

Natuurlijk heeft het lam ook delen die geschikt zijn om te stoven. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de lamsschenkel, de lamspoulet en de lamsschouder. Wat je bijvoorbeeld kan maken is een Marokkaanse lams tajine. Of wat dacht je van een lamsschenkel gestoofd in kruiden en rode wijn? Erg simpel om te maken, maar zeer smaakvol. Voor een Franse lamsstoof is een volle rode wijn aan te raden, terwijl voor een Marokkaanse lamstajine een goede keuze is om te kiezen voor een kruidige rode wijn, zoals de Domaine Singla Asencio.

Lamsbout, een eyecatcher op tafel met passende wijncombinaties

Een prachtig stuk om te serveren, als je meer dan 4 mensen te gast hebt. Lamsbout is steviger van smaak, dan bijvoorbeeld lamskoteletten of lamsfilet. Het mooiste is om de lamsbout te garen in de oven of barbecue, bij voorkeur op lage temperatuur (tussen de 120- en 140 graden Celsius). Een klassiek gerecht is lamsbout met rozemarijn en knoflook. Een goede wijn en spijs combinatie met lamsbout is een rode wijn hoog in tannine te combineren bij de lamsbout. Bijvoorbeeld een rode Bordeaux Chateau Grand Launay rouge of de Chateau Lion Noir.

Kun je lamsvlees combineren met witte wijn?

Rode wijnen lenen zich uitstekend om te combineren met lamsvlees. Maar mocht je nou een liefhebber zijn van witte wijnen, of je wilt je gasten verrassen met witte wijn, dan is dat ook mogelijk. Bijvoorbeeld bij geroosterd lamsvlees, zoals lamsbout of kotelet, of “pulled lamb”. Kies dan voor een droge, geurige, witte wijn. Deze witte wijnen combineren uitstekend met het lamsvlees. Een goede keuze is een Pinot Blanc, Spätburgunder of Weissburgunder.

Recent wijnnieuws

De waardering van www.proefwijn.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 270 reviews.