Welke wijntermen zijn er?

Welke wijntermen zijn er?

Wijntermen | ProefWijn

Wijntermen en hun betekenis

Wanneer je een gesprek over wijn hoort, vliegen er vaak termen in het rond die je niet meteen begrijpt. Maar maak je geen zorgen, met een beetje uitleg wordt de wereld van wijntermen een stuk helderder!

1. Aroma vs. Smaak

Aroma’s zijn de geuren die je ruikt wanneer je aan een glas wijn snuffelt, terwijl smaken de sensaties zijn die je proeft wanneer je de wijn in je mond hebt. Aroma’s kunnen variëren van fruitig en bloemig tot kruidig en aards, terwijl smaken aspecten als zuurheid, zoetheid, tannines en body omvatten.

2. Tannines: De Structuur van Wijn

Tannines zijn natuurlijke stoffen die in de schil, pitjes en stelen van druiven voorkomen en die een drogend gevoel in je mond geven. Ze zijn verantwoordelijk voor de structuur en het mondgevoel van rode wijnen, en kunnen variëren van zacht en soepel tot stevig en krachtig.

3. Afdronk: Het Laatste Hoofdstuk

De afdronk van een wijn verwijst naar de nasmaak die je proeft nadat je de wijn hebt doorgeslikt. Het kan kort en verfrissend zijn of langdurig en complex. Een goede afdronk wordt vaak geassocieerd met een aangename nasmaak die blijft hangen en verschillende smaaklagen onthult.

4. Body: De Volheid van Wijn

De ‘body’ van een wijn beschrijft de textuur en het gewicht ervan in de mond. Het kan variëren van licht en verfrissend tot vol en stevig. Een wijn met een volle body voelt vaak rijker en dikker aan in de mond, terwijl een lichte wijn juist luchtig en fris kan zijn.

5. Terroir: De Essentie van Plaats

Terroir is een term die verwijst naar de combinatie van factoren zoals bodem, klimaat, ligging en cultuur waarin druiven groeien. Het idee is dat deze factoren de unieke smaak en eigenschappen van een wijn beïnvloeden en een ‘sense of place’ geven aan de wijn.

Wijntermen kunnen in het begin wat overweldigend lijken, maar ze vormen de sleutel tot het begrijpen en waarderen van de complexiteit van wijn. Door deze termen te kennen, kun je beter communiceren over wat je proeft en helpt het je om wijnen te kiezen die perfect passen bij jouw smaakvoorkeuren. Proost op het ontdekken van de betoverende taal van wijn.

 

Recent wijnnieuws

De waardering van www.proefwijn.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 270 reviews.