Wat is het verschil tussen champagne en prosecco?

Wat is het verschil tussen champagne en prosecco?

Wat is het verschil tussen champagne en prosecco | ProefWijn

Champagne vs. Prosecco: Wat Zijn De Verschillen?

Als het om bubbels gaat, staan zowel champagne als prosecco hoog op het lijstje. Maar wat maakt ze eigenlijk verschillend? Laten we dieper ingaan op de kenmerken van deze sprankelende drankjes!

1. Herkomst: Frans versus Italiaans

Laten we beginnen met de geboorteplaats! Champagne is afkomstig uit de Champagne-streek in Frankrijk, terwijl prosecco zijn oorsprong vindt in Noordoost-Italië, voornamelijk in de regio’s Veneto en Friuli-Venezia Giulia.

2. Druivensoorten

Een groot verschil zit hem in de druiven. Champagne wordt meestal gemaakt van een mix van drie druiven: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Aan de andere kant wordt prosecco hoofdzakelijk geproduceerd van de Glera-druif (vroeger bekend als Prosecco-druif), soms aangevuld met andere lokale druiven.

3. Productiemethode: Méthode Traditionnelle versus Tankmethode

Champagne wordt gemaakt volgens de traditionele methode, ook wel bekend als de “méthode champenoise”. Hierbij ondergaat de wijn een tweede gisting in de fles, wat zorgt voor die verfijnde bubbels. Prosecco daarentegen wordt geproduceerd met de tankmethode, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in roestvrijstalen tanks.

4. Smaak en Stijl

Champagne staat bekend om zijn complexiteit, met een breed scala aan smaken vanwege de verschillende druivensoorten en de lange rijpingsperiode. Het heeft vaak een rijkere, drogere smaak. Prosecco daarentegen is vaak lichter en fruitiger van smaak, met frisse tonen van peren, groene appel en perzik.

5. Prijskaartje

Over het algemeen is champagne duurder dan prosecco. Dit komt deels door de productiemethode en de reputatie van champagne als een luxeproduct. Prosecco daarentegen biedt een meer betaalbaar alternatief voor wie op zoek is naar lekkere bubbels zonder diepe aanslag op de portemonnee.

Kies Jouw Bubbelstijl!

Of je nu de voorkeur geeft aan de elegantie van champagne of de toegankelijkheid van prosecco, beide dranken hebben hun eigen charme en smaakprofiel. Champagne straalt luxe uit, terwijl prosecco een meer ontspannen en speels karakter heeft. Het draait allemaal om jouw persoonlijke smaak en het moment waarop je van je bubbels wilt genieten. Proost op de keuze tussen champagne en prosecco! 

Check onze website voor alle mousserende wijnen

Recent wijnnieuws

De waardering van www.proefwijn.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 270 reviews.