Houdbaarheid rode wijn

Houdbaarheid rode wijn

Houdbaarheid rode wijn | ProefWijn

Hoe Lang Kun Je Rode Wijn Bewaren? De Gids voor Wijnhoudbaarheid

De houdbaarheid van rode wijn is mede afhankelijk of de fles is geopend of niet. In deze blog gaan wij uit van een geopende fles rode wijn en de houdbaarheid die dat teweeg brengt.

De houdbaarheid van een fles rode wijn is nadat deze open is maximaal 3 dagen. Hoe komt dat toch dat je ongeopende flessen soms wel 10-tallen jaren kunt bewaren en wanneer deze geopend is maar een paar dagen?

Rode wijn bewaren

Waneer de rode wijn is geopend dan komt er zuurstof in de fles en dus in contact met de rode wijn. Vanwege de toevoeging van zuurstof gaat de rode wijn oxideren en dat heeft gevolgen voor de smaak van de rode wijn. Een wat jongere rode wijn die soepel te drinken is kun je tot 2 dagen bewaren en een rode wijn met meer tannines kun je tot zo’n 3 dagen drinken. Is de rode wijn dan niet meer te drinken na deze periode van 3 dagen? Natuurlijk zijn deze dagen gemiddelden maar in het algemeen lopen rode wijnen wel terug in kwaliteit. Probeer het zelf eens wat de smaak- en geurverschillen zijn bij jouw geopende fles rode wijn en test de houdbaarheid.

1. Kortetermijnopslag: Drinkbaarheid op zijn Best

Als je van plan bent de wijn binnen een paar jaar te drinken, hoef je je geen zorgen te maken. De meeste rode wijnen zijn bedoeld om binnen een paar jaar te worden genoten. Houd ze gewoon rechtop, weg van direct zonlicht en op een constante temperatuur.

2. Lange Houdbaarheid: Rijpen voor Perfectie

Sommige rode wijnen zijn gebouwd om te rijpen en worden beter met de tijd. Denk aan krachtige Bordeaux, robuuste Barolo’s of elegante Bourgognes. Deze wijnen ontwikkelen complexiteit en diepte naarmate ze ouder worden. Bewaar ze op een koele, donkere plaats met een constante temperatuur.

3. Bewaartips: Wat Niet Te Doen

Probeer de wijn niet bloot te stellen aan sterke temperatuurschommelingen. Grote schommelingen kunnen de kwaliteit van de wijn schaden. Vermijd ook sterke geuren in de buurt van de wijnopslag, want wijn kan geuren absorberen.

4. Geopende Fles: Hoe Lang Nog?

Zodra je een fles rode wijn hebt geopend, begint de tijd te tikken. Over het algemeen kun je een rode wijn nog 3-5 dagen bewaren als je de fles goed afsluit en koel bewaart. Een vacuümpomp kan helpen om de levensduur van geopende wijn te verlengen.

5. Smaaktest: Altijd De Beste Beoordelaar

Aan het einde van de dag is jouw smaakpapillen de beste beoordelaar. Als de wijn nog steeds lekker smaakt, drink hem dan gerust! Als de smaak begint af te zwakken of zuur te worden, is het misschien tijd om afscheid te nemen.

TIP: plaatst de geopende fles rode wijn op een donkere plek, licht is niet fijn voor de wijn en wanneer het kan zet de wijn dan met kurk of een vacuumpompje erop weg. Check ons assortiment met rode wijnen eens op de website.

Recent wijnnieuws

De waardering van www.proefwijn.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 269 reviews.