Hoeveel wijn schenk je in een wijnglas

Hoeveel wijn schenk je in een wijnglas

hoeveel wijn schenk je in een wijnglas | ProefWijn

Hoeveel schenk je nu in?

Het zal iedereen wel eens zijn overkomen, wat schenk ik nou precies in een wijnglas. Zijn er nu officiele regels of doet iedereen maar wat?

Horeca richtlijnen

Er zijn bijvoorbeeld zgn. horeca richtlijnen, in de horeca gaat meestal zo’n 100cc wijn in een wijnglas. De horeca gaat uit van zo’n 6-7 glazen uit een fles van 0,75liter. Afhankelijk van welke horecagelegenheid kan hier vanaf worden geweken en ook de prijs van een wijn zal best een criteria zijn. 

Verschillende glazen en inhouden

Een ander probleem is dat er zoveel verschillende soorten en dus ook maten wijnglazen zijn. Je hebt natuurlijk de flutes (of een coupe) voor een mousserende wijn, de slanke witte wijnglazen en de grotere, ademende wijn glazen. Er zijn geen exacte maten zoals bij een fluitje bier of een vaasje.

Het gebruik

Wanneer je uitgaat van 1/3 deel inschenken van je wijnglas dan zal dit bij een groter rode 
wijnglas meer zijn dan bij een slankere witte wijn glas. Ik denk dat iedereen een andere manier van schenken heeft maar ik gebruik zelf altijd de volgende hoeveelheden;

  • flute, iets onder de rand, maar een mousserende wijn verdient het om voldoende in te schenken, toch?
  • Witte wijn afhankelijk van het glas maar in ieder geval onder het midden, ongeveer op een kwart van de hoeveelheid.
  • Rode wijn probeer rond een kwart to een derde van het glas te vullen zodat de wijn goed kan ademen, zeker niet te vol inschenken.
  • Pas op met de grootte van het glas omdat we gauw geneigd zijn om meer wijn in een groot glas in te schenken dan in een klein glas.

 

TIP: er zijn tegenwoordig ook glazen in de verkoop die een subtiele markering hebben voor de hoeveelheid dus mocht je er niet meer uitkomen dan is dit wellicht de oplossing voor jou.tiele geuren van subtropisch fruit in de neus. De druiven voor deze grauburgunder zijn met de hand geselecteerd en met zorg geplukt en dat proef je meteen in je glas.

Recent wijnnieuws

De waardering van www.proefwijn.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 268 reviews.