Hoe proef je wijn?

Hoe proef je wijn?

Hoe proef je wijn - ProefWijn

Wat heb je nodig om wijn te proeven?

We hebben natuurlijk al onze zintuigen nodig, je neus, mond, ogen, tong, mond en je hersenen. De meeste mensen hebben na het proeven van een eerste slok gelijk een oordeel klaar, lekker of niet lekker. Wijnproeven is daarom ook erg persoonlijk en iedereen kan iets anders proeven in een wijn.

Uiteindelijk nemen je hersenen alles war wat jij proeft, ruikt en ziet. Bovenin de hersenpan zoemt de computer om allerlei etiketjes te plakken op hetgeen zich in de neus en mond afspeelt.

Wijnproeven in simpele stappen

Eerst kijken we in het glas naar de wijn. Pak het glas bij de steel en houd het een beetje schuin naar achteren. Probeer eens door de wijn heen te kijken en de kleurschakering te ontdekken. Soms maak je het jezelf makkelijker om tegen iets wits aan te kijken.

Dan gebruiken we de neus om de wijn te ruiken. Pak het glas bij de steel en kantel het glas richting de neus. Laat de wijn stil in het glas liggen, walsen kan later gedaan worden wanneer je dit kunt zonder te morsen;) Steek je neus er een stukje in en neem een diepe snuif van de wijngeur.

Wanneer je toch wilt walsen dan doe je dat met de hand aan de steel van het glas en licht draaiend maak je kleine cirkels. Door de beweging van de wijn in het glas en de aanraking met meer zuurstof komen er ook meer aroma’s vrij die je neus kunnen prikkelen. Misschien ruik je iets anders dan de eerste snuif wijn, probeer het een aantal keer.

Eindelijk je mag gaan proeven. Neem een teug wijn wat iets groter is dan jouw gebruikelijke slok. Let op niet gelijk doorslikken maar de wijn eerst even in je mond heen en weer gaan. Laat de wijn in contact komen met alle smaakpapillen in je mond voor het beste resultaat en laat er een beetje lucht bij komen. 

Klaar met proeven dan spuug je deze uit. Wanneer je de wijn uitspuugt dan voorkom je dat je ladderzat naar huis moet na een avondje wijnproeven met alle gevolgen van dien. De echte wijnproevers gaan voor uitspugen om uiteindelijk de nasmaak ofwel de afdronk te bepalen van de wijn.

Als laatste is het leuk om je smaakervaringen te noteren op een lijst waarbij vaak het aromawiel wordt gebruikt om je hierbij te helpen.

Recent wijnnieuws

De waardering van www.proefwijn.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 269 reviews.