Hoe lang kun je wijn bewaren

Hoe lang kun je wijn bewaren

Wijnen bewaren? We hebben er allemaal wel eens over gelezen maar hoe lang kun je nu een wijn bewaren en waar ligt het aan?

hoe lang kun je wijn bewaren | Proefwijn

Hoe lang kun je een geopende fles wijn bewaren?

Eenmaal geopend dan is de houdbaarheid niet echt lang meer. In de regel kun je een fles dan nog 2-3 dagen bewaren maar het liefste drink je deze wijn sneller op. De smaak wordt gedurende de geopende toestand steeds minder. Wat wel van belang is om de wijn in de koelkast of klimaatkast te bewaren, koude zorgt ervoor dat het oxidatieproces minder snel gaat en je de wijn nog eventjes kunt bewaren.

Kun je een geopende fles dan iet langer bewaren? Er zijn wel extra hulpmiddeltjes in de handel om met name het oxidatieproces te remmen. Men noemt dat een vacuumpomp van o.a. Vacuvin. Deze haalt de zuurstof boven de wijn weg en hierdoor stopt het oxidatieproces en kun je de geopende fles wijn nog een paar dagen langer bewaren.

Dit geldt allemaal voor de witte wijnen, rode wijnen en rose wijnen. Een geopende fles mousserende wijn ofwel de bubbelwijnen kunnen beter gelijk worden opgedronken. Je kunt wel een speciale stop op de fles zetten maar de bubbels vervliegen snel wanneer de fles eenmaal is geopend.

En wanneer de fles nog gesloten is?

Met name de rode wijnen kunnen langer liggen in de regel. Er zijn rode wijnen die pas na een aantal jaren op smaak komen en gerust 5-8 jaar kunnen liggen. Maar een rode wijn is juist om te drinken en daarom kun je beter lekker gaan genieten van een mooie rode wijn.

De wat meer frisse en fruitige wijnen zoals de witte wijnen en rose wijnen zijn maximaal 1-1,5 jaar weg te leggen. Op alles zijn er wel uitzonderingen maar in de regel geldt dit voor de meeste wijnen.

Recent wijnnieuws

De waardering van www.proefwijn.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 269 reviews.