De 10 meest populaire druivensoorten van de wereld

De 10 meest populaire druivensoorten van de wereld

We hebben het vaak over verschillende druivensoorten maar wat zijn nu echt de meest gebruikte druivenrassen in de wereld of althans een opsomming ervan. Ik heb getracht een lijstje te maken met de 10 meest gebruikte druivenrassen/soorten.

De 10 meest populaire druivensoorten van de wereld | ProefWijn

Cabernet Sauvignon druif

Deze specifieke rode wijn druivensoort heeft de oorsprong in Frankrijk. Vooral de bekende en soms ook beroemde wijnen uit de Bordeaux streek maken deze cabernet Sauvignon een beroemd druivenras. Tegenwoordig worden deze druivenrassen in veel meer landen overal in de wereld geteeld en wij hebben bijvoorbeeld een mooie sulfiet vrije biologische cabernet Sauvignon uit Italie maar ook een mooie rode wijn uit Israel.

Merlot druif

Deze andere rode wijn druivensoort is ook erg bekend in de Bordeaux. De Merlot druif en dus ook de wijnen staan vooral bekend om de rode kersen aroma’s en een verfijnde tanine textuur.

Airén druif

Een witte wijn druivensoort uit Spanje. De regio Castilla la Mancha waar wij een aantal mooie witte wijnen van hebben staat bekend om de wijnstokken die ver uit elkaar zijn geplant. Dit is gedaan om vooral in de dorre en droge tijden de wijnrank een overlevingskans te geven.

Tempranillo druif

Ook weer een rode wijn druivensoort. Dit druivenras is het meest aangeplant in Spanje. Je kunt van deze druivensoort mooie rose wijnen maar ook heerlijke rode wijnen kopen. Vooral in de streken in Spanje zoals de Rioja en Ribera de Duero komen deze druivenrassen veel voor.

Chardonnay druif

Daar is ie dan, de meest bekende witte wijn druivensoort denk ik zelf, de Chardonnay druif. De meest populaire witte wijn is afkomstig uit o.a. de Bourgogne. Karakteristiek voor deze witte wijnen is de rijping op eiken vaten ook wel barriques genoemd. Door deze vatrijping krijgen de meeste Chardonnay witte wijnen die mooie vanille smaak en de tranende glazen bij het walsen van de wijn.

Syrah druif

Uit de Rhone regio van Frankrijk komt deze rode wijn syrah druivensoort. Het schijnt dat deze druivensoort de populairste wijn is in Australie! Wij hebben deze rode wijn uit Israel, Spanje en natuurlijk Frankrijk.

Garnacha druif

Een rode druivensoort die vooral gebruikt wordt in blends met andere druivensoorten zoals de Syrah. Deze rode wijn kenmerkt zich door een lichtere kleur en iets verhoogde alcohol. Een smaak en reukaroma van rode en zwarte bessen maken deze rode wijn een “mooie” wijn.

Sauvignon Blanc druif

De wilde witte druif want dat is de vertaling van het woord Sauvignon, wild! Niet wild zoals we het hebben bij dieren maar qua aanplant in de wijnvelden. Deze witte wijn van de Sauvignon Blanc komt voor in en rond Bordeaux en de Loire vallei. Maar we vinden tevens heerlijke witte wijnen uit de nieuwe werelden zoals Nieuw-Zeeland waar ze fruitige-citrus achtigen Sauvignon Blanc witte wijnen produceren.

Trebbiano Toscano druif

Deze Italiaanse witte druivensoort is niet zo bekend voor de wijnindustrie maar wordt wel veel geteeld. Deze druivensoort wordt veel gebruikt voor de balsamico azijnen maar ook voor bepaalde Franse cognacs.

Pinot Noir druif

Deze rode wijn van de Pinot Noir druivensoort is een wijn die steeds populairder wordt in de wereld. Deze rode wijn heeft vaak de kenmerkende smaken van rood fruit en bloemige tonen. Dit is geen makkelijk druif om te laten groeien en juist bij wat koelere gebieden groeit deze druivensoort het beste zoals in de Bourgondie maar ook in Nieuw-Zeeland en laten we daar nu een lekkere wijn van hebben.

Recent wijnnieuws

De waardering van www.proefwijn.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 269 reviews.